Otvorený list ministrovi školstva od Á.Ravasza, J. Hipša a M. Šimečku | SPOLU — občianska demokracia

Otvorený list ministrovi školstva od Á.Ravasza, J. Hipša a M. Šimečku

Vážený pán minister Branislav Gröhling,

so znepokojením sledujeme verejnú komunikáciu Vášho ministerstva smerom k Vašim vlastným analytikom z Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP). Stanovisko ministerstva školstva, ktoré bolo sprístupnené médiám, obsahuje tvrdenia typu: „manipulatívny mediálny tlak voči poverenej šéfke inštitútu prichádza od zamestnancov, ktorí tolerovali neefektívne vedenie a rozhodnutia rezortu počas minulých vlád“, ale aj invektívu, že dotyční zamestnanci boli „analytici exministerky Lubyovej“.

Pán minister, sme si istí, že si dobre pamätáte posledné štyri roky, kedy ste ako opozičný poslanec ešte vedeli doceniť vysoko profesionálnu, nestrannú, zanietenú prácu rovnakých analytikov z IVP. Ide o ľudí, ktorí neopustili palubu po odvolaní ich šéfa ministerkou Lubyovou, ale ani po opätovnej výmene riaditeľa po nástupe Vašej novej vlády. Pracovali na legislatívnych zmenách, na revíziách výdavkov a strategických materiáloch.

Nepovažujeme za vhodné miesto vecnej a konštruktívnej diskusie slovne útočiť na vlastných analytikov označením „Lubyovej ľudia.“ Tento spôsob komunikácie, ako iste viete je argumentačným faulom a nemá nič spoločné s vecnou diskusiou.

Pevne veríme, že ide iba o ojedinelú, vyhrotenú komunikáciu, ktorá vznikla v napätej atmosfére prichádzajúcej druhej vlny koronavírusu. Dúfame, že tak, ako ste vedeli doceniť prácu analytikov IVP ako opozičný politik, budete ju vedieť akceptovať aj teraz ako minister.

Analytikov totiž netreba počúvať a vychvaľovať iba vtedy, keď prinášajú príjemné, pozitívne a predateľné správy, ale aj vtedy keď ich analýzy sú nepríjemné, alarmujúce a ťažko komunikovateľné. Do konca si myslíme, že najmä vtedy.

S pozdravom a želaním pracovných úspechov, 

Ábel Ravasz (MOST-HÍD)

Juraj Hipš (SPOLU)

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

hore

Používaním tohto webu súhlasíte so súbormi cookies. Viac o používaní súborov cookie.